West Wednesdays – 8 februari 2017

Gratis entree | 18 – 21 uur

Deze maand staat West Wednesdays in het teken van ‘Identiteit’ met speciale gast Soundtrackcity. Loop mee met de tour. Op het programma: geluidskunst, kunst in etalages, interventies op straat, een atelierbezoek, een film en een gastcollege. Met aansluitend altijd gelegenheid tot eten en een drankje in Tetterode.

De tour start om 18 uur bij Bellamy Kabinet, op de kruising Jan Pieter Heijestraat/Kinkerstraat (tramhalte Hema) en arriveert rond 19.30 uur in Tetterode.

Bellamybuurt
Kinkerstraat
1053 EV Amsterdam

Soundtrackcity. De identiteit van West verandert snel. Welke gevolgen heeft dat op hoe de buurt klinkt? En hoe waarderen de bewoners in deze buurt hun veranderend geluidslandschap? Kunstenaars van Soundtrackcity nemen de tour mee naar locaties in de buurt voor bijzondere luisterinterventies.

Bellamy Kabinet curatoren Daantje Stötefalk en Mette van der Meulen vertellen samen met kunstenaar Caroline Ruijgrok over hun tentoonstelling ‘Briefreliëf’. De Bellamybuurt is een schrijversbuurt en daarom daagde Bellamy Kabinet buurtbewoners uit een briefwisseling aan te gaan met een (nog) onbekende buur. Persoonlijke besognes en hersenspinsels, maar ook kattenbelletjes en lijstjes van de keukentafel werden met elkaar gedeeld. De briefwisselingen en de vluchtige schrijfsels vormden de inspiratie voor de kunstenaars om nieuw werk te maken in de vensters.

Het Cliques et Claques interventieteam van Kulter. zorgt voor guerrilla videovoorstellingen onderweg, met onder andere ‘the fact of being who a person is’ van fotograaf Blue Me.

WG-terrein
WG-plein 52
1054 RB Amsterdam

De tour gaat op atelierbezoek bij MC de Waal op het WG-terrein. MC de Waal werkt al langere tijd aan zijn serie ‘The New Introverts’.

In ons digitale tijdperk met korte aandachtmomenten, een click en een ‘like’, is een herwaardering ontstaan voor het individu en voor echtheid. De nieuwe introvert identificeert zich graag met een oorspronkelijke en onvervreemdbare eigen identiteit die niet kan worden gekopieerd of geclaimd. Kunstenaar MC de Waal fotografeert deze ‘nieuwe introverten’ – dus geen fotomodellen – met oude, analoge camera’s. Niets is gestyled of gemanipuleerd, het gaat om in daglicht geschoten, rauwe foto’s.

MC de Waal exposeerde in Amsterdam, Londen en New York en in april is de expositie te zien bij puntWG, de tour krijgt nu alvast een voorproefje.

Tetterode
Bilderdijkstraat
165-B 1053 KP Amsterdam

De tour eindigt om 19.30 uur in woonwerkpand Tetterode waar Belles Choses hapjes en drankjes serveert.

In het Tetlokaal toont LIMA ‘The Adaption Trilogy’ van Danit Elgev, een geanimeerd visueel audio-boek in drie delen over een denkbeeldige stad, met een eigen ritme en structuur. Het verhaal staat symbool voor actuele maatschappelijke vraagstukken als immigratie en de hectiek van moderne grote steden. Hoe kunnen we ons aanpassen aan een nieuwe plek, zonder onze eigen identiteit te verliezen?

Om 20 uur presenteert M4gastatelier het M4GASTCOLLEGE, met beeldend kunstenaar Aukje Dekker. Haar praktijk staat in het teken van auteurschap, autonomie en authenticiteit. Ze ontleedt de rol die het begrip authenticiteit speelt in de kunst en de manier waarop we waarde toekennen aan een kunstobject. Als je als kunstenaar een bijdrage levert aan een bestaand kunstwerk, of samenwerkt met anderen, ben je dan de medeauteur en ben je dan minder authentiek? Misschien, stelt Dekker, is samenwerking wel de meest pure vorm van authenticiteit want daarin lost het individuele zich op.

Aukje Dekker richtte met bevriende kunstenaars Eddie the Eagle Museum op – een museum zonder uren en muren – en lanceerde onlangs SEXYLAND op de NDSM-werf – een sociëteit met elke avond een andere eigenaar.

M4GASTCOLLEGE is een 10delige collegereeks van kunstenaars over ‘systemen en methodieken’ en de manier waarop deze een rol spelen in hun werk. De colleges duren 10 minuten en vinden plaats tijdens West Wednesdays in 2017. In januari verzorgde Zoro Feigl het eerste gastcollege, er volgen M4GASTCOLLEGES van o.a. Esther Polak en Ivar van Bekkum en van Theo Schepens.