West Wednesdays 9 mei 2018

Deze maand staat West Wednesdays in het teken van VERTELLING. Het programma start om 18.00 uur bij LAB111 en komt rond 19.45 uur aan bij Tetterode. Deelname is gratis!

LIMA in LAB111
Arie Biemondstraat 111
1054 PD Amsterdam
18.00 uur

Op woensdagavond 9 mei opent LIMA de tentoonstelling ‘Cultural Matter: Constant Dullaart’, onderdeel van een serie over materiële en kunsthistorische vraagstukken op het gebied van digitale kunst. Met deze tentoonstelling worden kapitalistische structuren van het internet op speelse wijze bekritiseerd. Constant Dullaart – sleutelfiguur uit de post-internet beweging – probeert de structuren van de industrie achter het internet bloot te leggen. West Wednesdays krijgt een preview door de kunstenaar en curatoren Sanneke Huisman en Jan Robert Leegte.

Tourguide
Host van de avond is beeldend kunstenaar en activist Boudewijn Rückert. Boudewijn legt sinds de jaren 80 met foto’s en installaties de veranderingen in de stad vast en de dynamiek die steeds meer gericht is op vastgoed en geld. Woonruimte is handelswaar. Betaalbare woningen en werkruimten – zoals ateliers – verdwijnen. Amsterdam wordt een pretpark voor de welgestelden. Met actieplatform Faircity voert hij hier actie tegen: ‘een stad zonder eigenzinnigheid raakt haar aantrekkingskracht kwijt’.

Atelier Meister
Bellamystraat 93 huis
1053 BJ Amsterdam
18.45 uur

In Atelier Meister komt kunst, ambacht en gemeenschapsleven samen. Het Atelier is gevestigd in een fabriekspand uit 1866 gebouwd als diamantslijperij en is vandaag de dag de thuisbasis van een collectief van kunstenaars en ambachtslieden die werken met verschillende disciplines. Metaalkunstenaar en smid Bert Meister woont al 63 jaar in de Bellamystraat en werkte 40 jaar in smederij Meister. Daniele Scauso is schilder, beeldhouwer en maker van binnen- en buiteninstallaties. Samen leiden ze de tour rond in hun atelier.


Bellamy Kabinet
Elisabeth Wolffstraat 
Amsterdam
19.15 uur

In de tentoonstelling ‘Aanvaardbare conditie’ onderzoeken kunstenaars Maarten Schuurman en Esther Brakenhoff, Irene Fortuyn en Maze de Boer het onderhoud van de buurt. In de buurt heeft iedereen – van de bewoners tot de vuilnisman, tot de huisarts op de hoek – zijn eigen opvatting over wanneer de omgeving in goede conditie is. Maar wie bepaalt in welke conditie die leefomgeving moet zijn? En wie beslist: zo is het goed genoeg?

Tetterode
Bilderdijkstraat 165-B
1053 KP Amsterdam
19.45 – 21.30 uur
Hapjes en drankjes door Belles Choses

Marmeren hal

West Wednesdays Works, met werken van Wasco en Mirjam Berloth. Speciaal gemaakt voor West Wednesdays. Prijzen tussen de 6 en 10 euro, opbrengst komt ten goede aan West Wednesdays.

Marmeren hal, 20.00 uur (sharp!)

M4GASTCOLLEGE door Melanie Bonajo

Melanie Bonajo, maker van video’s en documentaires, installatiebouwer en muzikant, verkent de spirituele leegte van haar generatie en onderzoekt de veranderende relatie van mensen met de natuur. ‘Bonajo is nadrukkelijk geëngageerd en gaat op zoek naar alternatieven, waarbij geen enkele richting – hekserij, shamanisme, ‘medicine’, verzin het maar – wordt uitgesloten.’ (Sacha Bronwassser)

M4GASTCOLLEGE is een 10delige collegereeks van kunstenaars over ‘systemen en methodieken’ en de manier waarop deze een rol spelen in hun werk. De colleges duren 10 minuten en vinden plaats tijdens West Wednesdays in 2018.

De crèche, 20.30 uur
Verhalen door Diederik

Diederik vertelt hoe de Kraakbeweging zich in de luren liet leggen door een complotterende overheid.

De crèche, 21.00 uur
Elskie en Bartski

Actrice Elske Rollema en muzikant Bart Nooij startten twee jaar geleden de groep Elskie en haar Gezelschki (verhalen, zang en muziek), maar zij treden ook op als duo met hoofdzakelijk eigen Nederlands- en Engelstalige liedjes in een moeilijk te omschrijven stijl. Het dobbert van bak- naar stuurboord en gaat veelal over zee, wind, verlangen en eenzaamheid. De muziek is eigen, eigenwijs en een beetje vreemd. Kortom, woest uit het hart gegrepen.