West Wednesdays 13 september 2017

Deze maand staat West Wednesdays in het teken van Bloot! Met bijzondere gast Daan Borrel. Daan is journalist en schrijver, haar onderwerpen zijn seksualiteit en verlangen. Speciaal voor deze editie van West Wednesdays schrijft zij nieuw werk dat ze voordraagt tijdens de route. Het programma start om 18.00 uur – sharp – bij puntWG en komt rond 19.45 uur aan bij Tetterode. Deelname is gratis!

puntWG
WG Plein t/o nr 80
1054 DM Amsterdam
18.00 uur

Beeldend kunstenaar Michelle Son (Johannesburg, Zuid- Afrika) showt haar solotentoonstelling ‘Belly Buster’, een gescripte ruimte waarin drie ‘onfilmbare scenario’s’ zich over een periode van drie weken ontvouwen. Geïnspireerd door Benjamin Fondane’s ‘Trois Scenarii: cinépoèmes’, zet ‘Belly Buster’ het onspreekbare in als een uitweg uit de stilte en ontsnapping aan de rationaliteit van de taal.

Atelierbezoek Ineke Heerkens
Marius van Bouwdijk Bastiaansestraat 119
1054 RV Amsterdam
18.30 uur

De tour gaat op atelierbezoek bij sieradenmaakster Ineke Heerkens. “Heerkens uitgangspunt zijn haar eigen handen. Haar handen die letterlijk de dingen creëren, maken en vervormen. In een halve mal van haar hand duwt zij de klei door de geultjes van de vingers, steeds de handeling herhalend zodat de beweging zich manifesteert in de klei. De vingers verlengend en om zichzelf heen krullend. Als wild groeiende schelpen schuift Heerkens laag over laag zodat er organische ornamenten ontstaan. Heerkens bevraagd de grenzen van vorm, inhoud, materiaal en van het sieraad an sich. Op zoek naar de perfecte balans tussen het beheerste en het toevallige.” Lotte van Geijn, mei 2017.

Intermezzo Daan Borrel
Seksualiteit en verlangen zijn de onderwerpen van journalist en schrijver Daan Borrel. Daan draagt voor uit werk dat zij speciaal voor deze editie van West Wednesdays schreef.

Bellamy Kabinet
Start op Bellamyplein
19.15 uur

In de tentoonstelling ‘Het binnenste buiten’ gunnen de kunstenaars de kijker een blik op de kleine alledaagse dingen, de persoonlijke rituelen, bezittingen, relaties en dromen van de bewoners uit de Bellamybuurt. Fotograaf/schrijver Jan Hoek plaatste een oproep om te kijken welke buurtbewoners gefotografeerd wilden worden en welke grappige, ontroerende of schrijnende verhalen daar uit voort kwamen. We zien het resultaat in de vensters… Met een bloot-anekdote!

Tetterode
Bilderdijkstraat 165-B
1053 KP Amsterdam
19.45 – 21.00 uur

Marmeren hal, 20 uur (sharp!)
M4GASTCOLLEGE door Wasco. Wasco (1957) is één van de meest eigenzinnige stripmakers van Nederland. Zijn hoofdpersonages zijn de hond ‘Phiwi’ en zijn baas ‘Tuitel’, daarnaast spelen katten en pinguïns een prominente rol in zijn werk. Het M4GASTCOLLEGE wordt een pikante lezing waarbij Wasco het gebruik van het schoolbord niet zal schuwen – hij is immers tekenaar! Voor deze editie van West Wednesdays maakt Wasco een Bloot-prent in oplage die voor publiek voor een aantrekkelijke prijs te koop is.

M4GASTCOLLEGE is een 10delige collegereeks van kunstenaars over ‘systemen en methodieken’ en de manier waarop deze een rol spelen in hun werk. De colleges duren 10 minuten en vinden plaats tijdens West Wednesdays in 2017.

Het Schip, 20.30 uur
Intermezzo Daan Borrel
Daan draagt voor uit werk dat zij speciaal voor deze editie van West Wednesdays schreef.

Tetlokaal (doorlopend)
LIMA presenteert de film ‘The Invader and The Origin of the World’ (2014, 2’46”) van Nicolas Provost, de eerste scène van Provost’s speelfilm ‘The Invader’. Het eerste shot is geïnspireerd op ‘L’origine du Monde’, het beroemde schilderij van de Franse realist Gustave Courbet. We zien een naakte vrouw op een strand in Zuid-Europa. Een Afrikaanse man spoelt aan vanuit zee. De vrouw loopt langs het strand en bekijkt deze gebeurtenis op afstand. De scène is het startpunt van een gewelddadig en politiek verhaal van een man die in het kille en gevaarlijke Brussel een beter leven voor zichzelf wil maken.

Hapjes en drankjes door Belles Choses (geen pin)