West Wednesdays 11 april 2018

Deze maand staat West Wednesdays in het teken van SCRATCH. Het programma start om 18.00 uur bij WG Kunst en komt rond 19.45 uur aan bij Tetterode. Deelname is gratis!

Tourguide
Host van de avond is Priscilla Macintosh, organisator en bedenker van creatieve concepten. In haar werk bij Studio Macintosh combineert ze kunst, educatie en evenementen. Van tentoonstellingen curateren tot aan een live muziekavond programmeren. Priscilla neemt de tour mee op SCRATCH wandeling.

WG Kunst
Marius van Bouwdijk Bastiaansestraat 28
1054 SP Amsterdam
18.00 uur

WG Kunst is in april het podium voor het werk van Jesse Strikwerda, een veelbelovende jonge illustrator en tekenaar. In zijn werk onderzoekt Strikwerda het hedendaagse mensbeeld in de digitale cultuur. Strikwerda toont een aantal tekeningen, deels digitaal gemaakt, en een Virtual Reality Installatie, waarin bezoekers met behulp van een Oculus Rift een individuele ervaring in de digitale wereld kunnen meemaken.

Atelierbezoek Joost van Santen
Marius van Bouwdijk Bastiaansestraat 153
1054 RV Amsterdam
18.25 uur

Joost van Santen is bekend van het Ravensbrückmonument op het Museumplein in Amsterdam. Zijn projecten in architectuur en sculpturen veranderen met het uur van de dag, de weersgesteldheid en de seizoenen. Een voorbeeld is de projectie van een groot gekleurd glasraam in het station te Amersfoort. Een ander project is een twintig meter hoog beeld ‘the Lighted Lady’ in Barking, Londen. In zijn grafisch werk is licht zijn onderwerp.

Badhuis en Sauna Da Costa
Da Costakade 200
1053 XH Amsterdam
19.15 uur

De tour gaat op bezoek bij Badhuis Da Costa. Opgericht in 1903 en momenteel het enige badhuis van heel Nederland dat nog echt als sociaal badhuis in gebruik is. Op deze bijzondere plek presenteert Kulter. Chris Meighan.
We leven in een tijdperk van ‘instant gratification’, waarin er weinig ruimte is voor toewijding, falen en opstaan en inspanningen die pas na jaren hun vruchten afwerpen. Chris Meighan (1979, Schotland) laat zien dat, met voldoende geduld en tijd, het toch mogelijk is voor de leek om bijzondere dingen te maken. Tijdens West Wednesdays treedt hij op met een voorbeeld hiervan, de ‘koffersynth’: een alles-in-een elektronisch muziekinstrument.

Tetterode
Bilderdijkstraat 165-B
1053 KP Amsterdam
19.45 – 21.00 uur
Hapjes en drankjes door Belles Choses

Marmeren hal

West Wednesdays Works, met werken van Wasco en Mirjam Berloth. Speciaal gemaakt voor West Wednesdays. Prijzen tussen de 6 en 10 euro, opbrengst komt ten goede aan West Wednesdays.

Marmeren hal, 20.00 uur (sharp!)
M4GASTCOLLEGE door Sylvie Zijlmans & Hewald Jongenelis

Sylvie Zijlmans en Hewald Jongenelis werkten de afgelopen jaren aan hun totaal-project ‘Het Magnetische Noorden’ met actuele onderwerpen die de bewoners van een drukke stedelijke omgeving bezighouden: gentrificatie, immigratie, vluchtelingen, angst voor verandering, toe-eigening van ruimte en het opeisen van vrijheid. In uitgebreide gesprekken met bewoners van Amsterdam-Noord hebben Zijlmans en Jongenelis die onderwerpen, samen met hen, gevat in iconische en confronterende performances met titels als ‘De Dichter, die alles dichter bij elkaar zet’ of ‘De Conservator, die niet tegen verandering kan’.

M4GASTCOLLEGE is een 10delige collegereeks van kunstenaars over ‘systemen en methodieken’ en de manier waarop deze een rol spelen in hun werk. De colleges duren 10 minuten en vinden plaats tijdens West Wednesdays in 2018.

Het Schip, 20.30 uur
Performance Danielle van Vree

Did you ever see me?
Danielle van Vree maakt performances en video’s. In haar performances is transparantie en de dialoog met de toeschouwer essentieel. In de performance ‘Did you ever see me?’ – speciaal ontwikkeld voor West Wednesdays – bevraagt van Vree het kijken naar de ander. Haar benadering is fysiek en filosofisch en geeft de toeschouwer ruimte voor reflectie.