West Wednesdays 12 april 2017

Gratis entree | 18 tot 21 uur

Deze maand staat West Wednesdays in het teken van ‘Ecologie’. Stadsecoloog Anneke Blokker leidt ons rond. De tour start om 18 uur bij de studio van kunstenaar Anthea Bush op het WG-terrein en arriveert rond 19.30 uur in Tetterode, met op het programma een film, een installatie-performance en een college. Hapjes en drankjes door Belles Choses.

WG-terrein
Studio Anthea Bush
Marius van Bouwdijk Bastiaansestraat 89
1054 RT Amsterdam

De tour krijgt een kijkje in het atelier van Anthea Bush. Haar tekeningen tonen vreemde mutaties van plant en dier; ze lijken een ‘hybride’ mix van fantasie en realiteit. Zijn ze het resultaat van genetische manipulatie en modificatie, of geven ze misschien toch een beeld van toekomstige levensvormen en natuurlijke evolutie?

Stadsecoloog Anneke Blokker neemt de tour mee op westelijke stadssafari en vertelt over harde werkers (bats and birds), de gezonde stad, avondschemer en andere prikkelende beesten.

Tetterode
Bilderdijkstraat 165-B
1053 KP Amsterdam

Tetlokaal (doorlopend)

LIMA presenteert de film ‘Frankendael 2001’ van Driessens & Verstappen, een software-based installatie waarvoor negen locaties in het Amsterdamse park Frankendael gedurende een jaar door het kunstenaarsduo werden gedocumenteerd. De negen verschillende scènes, of perspectieven, werden dagelijks gefotografeerd: altijd vanuit hetzelfde gezichtspunt en op hetzelfde tijdstip. Middels het gebruik van software zijn deze opnames uiteindelijk gemonteerd tot een vloeiende beweging die de veranderingen in het seizoen en de transformaties van het landschap onthult.

Marmeren hal, 20 uur

In M4GASTCOLLEGE toont beeldend kunstenaar Theo Schepens zijn verzameling chemische elementen met bijpassende stenen en kleurpigmenten. Hij spreekt over dilemma’s met materialen waarmee hij als beeldhouwer te maken heeft – giftigheid, milieuvervuiling, materiaalverspilling – en over mogelijke antwoorden op deze dilemma’s. Koolstof bijvoorbeeld – dit materiaal is sterker, lichter en milieuvriendelijker dan alle metalen. Of de virtuele wereld: een beeld wordt 3D in de virtuele wereld gemaakt en gepresenteerd in een 3D virtuele ruimte. Nieuw dilemma: het moet natuurlijk niet ten koste gaan van de fysieke ervaring.

M4GASTCOLLEGE is een 10delige collegereeks van kunstenaars over ‘systemen en methodieken’ en de manier waarop deze een rol spelen in hun werk. De colleges duren 10 minuten en vinden plaats tijdens West Wednesdays in 2017.


Het Schip, 20.30 uur
BAKEN, een project van Sjoerd Leijten en Olle Kruyt door Kulter., boven op het dak van Tetterode.

De ether is vol van elektromagnetische golven. Zonder dat we het doorhebben zweven Wifi, mobiele telefonie, radiostations, maar ook de elektromagnetische golven van passerende kometen rondom ons. BAKEN is een installatie performance, waarin de ether wordt gescand voor allerlei signalen, die worden gebundeld in een kosmische compositie.