West Wednesdays 8 maart 2017

Gratis entree | 18 – 21 uur

Deze maand staat West Wednesdays in het teken van ‘Taal’ met speciale gast kunstenaar PJ Roggeband. Loop mee met de tour. Op het programma: literatuur, beeldende kunst, interventies op straat, een film en een gastcollege. Hapjes en drankjes door Belles Choses in Tetterode, vanaf 19.30 uur.

De tour start om 18 uur bij LAB111, Arie Biemondstraat 111 en arriveert rond 19.30 uur in Tetterode.

LAB111
Arie Biemondstraat 111
1054 PD Amsterdam

Literaire fragmenten, geschiedschrijving, persoonlijke anekdotes en gevonden woorden. Met de taal als aanjager initieert PJ Roggeband een speciale West Wednesdays expeditie, met onverwachte invalshoeken en verrassende uitgangspunten. Op prikkelende wijze zet hij niet alledaagse onderwerpen en locaties (weer) op de kaart. Onderweg biedt hij fragmenten aan uit ‘DWAALSAFARI’, ‘KROPOPTOCHT’ en ‘PLANTEGROND’.

In LAB111 toont LIMA ‘Subtítulos: saber sin estudiar’ (‘Subtitles: to Know without Learning’) van Manuel Saiz. De film is een slimme reflectie op het gebruik en de functie van ondertitels – en de relatie tussen gesproken en geschreven taal in bredere zin. Geïnspireerd op teksten van Wittgenstein, maar dan grappig.

WG Kunst
Marius van Bouwdijk Bastiaansestraat 28
1054 SP Amsterdam

Preview. Bezoek aan de tentoonstelling ‘Archipel Amsterdam – Thuis’ met werk van schrijfster Nisrine Mbarki, acteur Yahya Gaier en beeldend kunstenaars Mohamed Bouyzgarne en Jeroen Kee. Teksten van Nisrine Mbarki zijn op diverse plekken in de openbare ruimte van Amsterdam te zien. Reacties van Amsterdammers op deze teksten worden gefilmd en krijgen een plek in de tentoonstelling.

Het Cliques et Claques interventieteam van Kulter. zorgt voor guerrilla videovoorstellingen onderweg, met werk van beeldend kunstenaar en filmmaker Jan Peeters en dichter Paul Bogaert.

Tetterode
Bilderdijkstraat 165-B
1053 KP Amsterdam

Tetlokaal
Om 19.30 uur geeft beeldend kunstenaar/fotografe Dominique Panhuysen een presentatie in het Tetlokaal. Haar werk is intiem en poëtisch van aard. Ze speelt met woorden en geeft ze daarmee een nieuwe betekenis. Tijdens West Wednesdays laat ze doorlopende projecties van twee woordenwerken zien.

Marmeren hal
Om 20 uur spreekt kunstenaarsduo PolakVanBekkum over ‘Taal’ in het M4GASTCOLLEGE, een project van M4gastatelier.
Immer geboeid door mobiliteit in het landschap, werkt het kunstenaarsduo PolakVanBekkum aan een nieuw lexicon: een lexicon waarin woorden zijn opgenomen die uitdrukken hoe een stad ontstaat uit beweging of belemmering van beweging. Dat kunnen bestaande woorden zijn zoals ’ontoegankelijk’ of ‘openbaar’ maar ook nieuwe als ‘gepensioneerde architectuur’ of ‘beweegdaad’.

In tien minuten schetsen de kunstenaars een beeld van hun werk en de positie van dit lexicon en daarna gaan de deuren open voor creatieve invulling van deze woordenlijst door het publiek.

M4GASTCOLLEGE is een 10delige collegereeks van kunstenaars over ‘systemen en methodieken’ en de manier waarop deze een rol spelen in hun werk. De colleges duren 10 minuten en vinden plaats tijdens West Wednesdays in 2017.