West Wednesdays 13 december 2017

Deze maand staat West Wednesdays in het teken van (Puur) – Natuur. Kunstenaar Fredie Beckmans neemt de tour mee op natuurwandeling. Het programma start om 18.00 uur – sharp – op het kruispunt Pesthuislaan op het WG-terrein en komt rond 19.15 uur aan bij Tetterode. Deelname is gratis!

WG-terrein

Kruispunt Pesthuislaan
, zie hier
(Onderdoorgang/poort hoek Pesthuislaan/Eerste Helmerssstraat)

18.00 uur

Performance Toine Horvers: ‘Dubbele spiraal’, uitgevoerd samen met Geert van Mil
. Toine’s werk is gebaseerd op beweging, de relatie ruimte-tijd, wat tot uitdrukking komt in performances met zijn lichaam en stem. Hoewel cirkels en spiralen altijd een rol speelden in zijn werk, hebben zijn ontmoetingen met soefi’s in Istanbul die interesse geconcentreerd op de beweging van het draaien. Hij ontwikkelde een serie bewegings-reeksen waarbij hij rond zijn as draait terwijl hij de woorden voor de windrichtingen roept op het moment dat hij die passeert.

Fredie Beckmans heeft zijn hele jeugd ondersteboven paddenstoelen lopen zoeken in de bossen rondom Winterswijk. Buurjongen Gerrit Komrij hoorde aan de rand van het dorp in de mist een koe ‘boe’ roepen en besloot dichter te worden. Beckmans at iets verderop per ongeluk een braakrussula en besloot kunstenaar te worden. Fredie heeft de kunst en de natuur op één hoop gegooid en is tegenwoordig expert op het gebied van nutteloze edoch filosofische natuurwandelingen.

Ten Katemarkt

1053 CC Amsterdam

’Juicy Lights’ van Titia Ex

Titia Ex is beeldend kunstenaar die haar werk in licht uitvoert. Ze werkt daarmee sculpturaal in ruimtelijke situaties en toch is ze niet per se een ‘lichtkunstenaar’. Interactie vormt de kern van haar artistieke oeuvre, zoals te zien in haar laatste werk ‘Juicy Lights’: roestvrijstalen gestileerde druiventrossen hangend boven de Ten Katemarkt. Overdag weerspiegelen de reflecterende vlakken van deze ‘druiven’ de bedrijvigheid beneden op straat. ’s Avonds veranderen ze in een fascinerend schouwspel, door in het donker pulserend op te lichten en kijkers met kleurig licht te overgieten.

Tetterode
Bilderdijkstraat 165-B
1053 KP Amsterdam
19.15 – 21.00 uur

Atelierbezoek Ina van den Heuvel
‘De met planten vergroeide mensgestaltes zijn vooral zelfportretten waarin ik op zoek ga naar de herinnering die ik ooit zal worden.’ (Ina van den Heuvel in gesprek met Louise Schouwenberg, Amsterdam 2010)

In haar huidige beeldende werk vervaardigt Ina driedimensionale ‘hoofden’ die gemaakt zijn met door haarzelf verzamelde en gedroogde bladeren, grassen, bloemen en zaden. Het zijn sporen uit een bepaalde tijd en ze zijn, als in een dagboek, opgeslagen in het plantenarchief in haar atelier. De objecten zijn maskers, staande bustes en liggende hoofden waarbij soms ook zichtbaar is wat zich aan de binnenkant bevindt. De mal die ze gebruikt om deze ‘hoofden’ te maken is gemaakt van een afgietsel van haar eigen hoofd.

Speciaal voor West Wednesdays maakte Ina ‘Voetafdrukken’ die deze avond voor €15,- te koop zijn in Tetterode.

Marmeren hal, 20 uur (sharp!)

M4GASTCOLLEGE door Mariëlle VidelerMariëlle Videler tracht in M4gastcollege ongemakkelijke stilte toe te laten. Zowel in haar werk als in het dagelijks leven onderzoekt Videler het concept waarbinnen de mens zich opnieuw naast de dieren en de planten plaatst, zoals in de premoderne tijd. In haar installaties, objecten, tekeningen, video’s en performances zoekt Videler naar een wijze van leven en een nieuwe esthetiek die indruist tegen de dominante wetmatigheden van onze cultuur.

M4GASTCOLLEGE is een 10delige collegereeks van kunstenaars over ‘systemen en methodieken’ en de manier waarop deze een rol spelen in hun werk. De colleges duren 10 minuten en vinden plaats tijdens West Wednesdays in 2017.

Tetlokaal, 20.30 uur

Film ‘On the way’ met een toelichting door Noortje HaegensDe werken van kunstenaar Noortje Haegens ontkennen de snelheid van de dagelijkse tredmolen, ze staan stil in hun beweging. Een beweging die je pas kan zien als je zelf stil staat. Ze is geen ateliermens, daar komt de inspiratie niet. Het wandelen is een essentieel onderdeel van de werkmethode van Noortje, en een belangrijk uitgangspunt om grip te krijgen op haar omgeving. Haar werk heeft een zekere openheid, die appelleert aan een universele herkenbaarheid die zij aantreft in de natuur.

Hapjes en drankjes door Belles Choses (geen pin)