West Wednesdays 8 november 2017

Deze maand staat West Wednesdays in het teken van Droom. Mark Spanjer, archeoloog, historicus en gamer, is onze tourguide. Het programma start om 18.00 uur – sharp – bij OBA de Hallen en komt rond 19.45 uur aan bij Tetterode. Deelname is gratis!

Wouter le Duc in OBA de Hallen
Hannie Dankbaarpassage 10
1053 RT Amsterdam
18.00 uur

Fotograaf Wouter le Duc vertelt tijdens de tour over zijn verblijf in een afgelegen huisje in Zweden in de winter van 2010. Ver weg van de bewoonde wereld vulde hij daar zijn tijd met het opschrijven van zijn gedachten, het maken van lange wandelingen door het besneeuwde landschap en het hakken van brandhout. Naarmate de jaren verstreken ontdekte hij dat zijn herinneringen aan deze tijd transformeerden tot herinneringen aan utopische plekken die alleen in zijn hoofd bestaan. De tentoonstelling ‘Landslide in my mind’ draait om illusies, verlangen en herinneringen aan isolatie. De beelden laten de paradox van vervormde herinneringen zien; wat we denken te zien is niet wat bestaat.

Mark Spanjer, archeoloog, historicus en gamer, neemt de tour mee door Oud-West. Rollenspel vult al decennia een groot deel van zijn leven, op de computer, aan tafel en bij LARP. Verhalen vertellen is zijn ding. Verhalen die het verleden met het heden verbinden, maar ook het mengen van de geschiedenis met fantasie. De droom is geen escapisme, maar een belevenis. Zowel in de archeologie en geschiedenis als bij LARP is er de kans om via het verhaal het heden leuker te maken.

Atelierbezoek Mirjam Berloth
Hasebroekstraat 34
1053 CV Amsterdam
18.30 uur

Het werk van Mirjam Berloth gaat over kunstwerken die al bestaan, met de focus op minimalistische kunst uit de jaren zestig van de vorige eeuw. In reactie op het persoonlijke maakten de minimalisten beelden die geen verhaal vertelden en geen emoties toonden, wat zou leiden tot een diepere vorm van ervaren. Bekende en minder bekende werken van deze kunstenaars zijn voor Berloth het uitgangspunt, om vervolgens te komen tot een eigen vorm van minimalisme: monochroom met een zacht randje.

Speciaal voor West Wednesdays maakte Mirjam ‘Witte Muizen’ die deze avond voor €10,- te koop zijn in Tetterode.

Farid Sheek
Agaath Administraties
Kwakerstraat 4
1053 WC Amsterdam
19.10 uur

Farid Sheikhbahaei (Farid Sheek, 1994, Isfahan) speelt verschillende instrumenten, waaronder de Daf, waarmee hij op dit moment door Nederland toert. Farid Sheek kreeg door zijn vader, die een Master in muziek in Iran behaalde, de liefde voor muziek met de paplepel ingegoten. Farid groeide op in een muzikale omgeving in Iran, de Perzische invloeden hoor je terug in zijn muzikale werk.

Tetterode
Bilderdijkstraat 165-B
1053 KP Amsterdam
19.45 – 21.00 uur

Marmeren hal, 20 uur (sharp!)
M4GASTCOLLEGE door Caro Bensca

Caro Bensca werkt als beeldhouwer in verschillende media en met verrassende materialen, van brons tot brood en vlooienpoeder. Verhalende elementen en humor spelen een belangrijke rol, en de manier waarop zij deze weet te combineren met de natuurlijke en synthetische materialen maakt haar tot een postmoderne alchemiste op zoek naar een nieuw levenselixer. Bensca voorziet de ons omringende wereld van een nieuw soort, prettige, innerlijke logica.

M4GASTCOLLEGE is een 10delige collegereeks van kunstenaars over ‘systemen en methodieken’ en de manier waarop deze een rol spelen in hun werk. De colleges duren 10 minuten en vinden plaats tijdens West Wednesdays in 2017.

Tetlokaal
‘Treppenwitz’
20.30 uur, toelichting door Frederieke Jochems

‘Treppenwitz’, korte beeldende videofilm (1996, 5’29”) van Frederieke Jochems

Op uitnodiging van Milos Vojtechovsky van de Hermit Foundation/Centre for Meta-Media verbleef Frederieke in 1996 met kunstenaars Willy Looyen en Monica Aerden in het 15e-eeuwse voormalige Zisterzienser Klooster in Plasy, Tsjechië. De imposante ruimtes, kloostergangen en spiralende trappen leidden tot twee videowerken. Met ‘Treppenwitz’ exploreerde Frederieke twee technische opties van de DV-camera; de lange sluitertijd en de fotografische instelling. Het gaat haar om het beeld van een vrouw die de immer wentelende trap bestijgt, haar boodschappentas meezeulend, dat in de film een eigen leven gaat leiden. Het verhaal maakt de kijker.

Hapjes en drankjes door Belles Choses (geen pin)