West Wednesdays 13 november 2019

Deze maand staat West Wednesdays in het teken van RITME. De tour start om 18:00 uur bij het Bellamy Kabinet op de Jan Pieter Heijestraat 54, komt rond 19:30 uur aan in Tetterode en eindigt om 21:00 uur in Tetterode.

[ Foto’s van deze editie – door Dorothée Meddens – vind je hier ]

Tourguide Rashid Novaire | Bellamy Kabinet | OBA de Halen – Olivier Heiligers| Fanfare van de Eerste Liefdesnacht | tienminutencollege door Artémise Ploegaerts| Optreden Rashid Novaire | WW Works

Tourguide Rashid Novaire

Rashid Novaire (1979) is schrijver. In 2015 verscheen zijn vijfde roman Zeg maar dat we niet thuis zijn. In 1999 debuteerde hij met de verhalenbundel Reigers in Caïro. Daarnaast schreef hij onder meer muziektheater. In 2020 verschijnt zijn roman De vooravond. Onder leiding van Rashid lopen we een route door de Kinkerbuurt waar hij romanfragmenten leest die begeleid worden door de Fanfare van de Eerste Liefdesnacht.

Bellamy Kabinet
Jan Pieter Heijestraat 54
1053 GP Amsterdam
18:00 uur

Bellamy Kabinet maakt jaarlijks vier tentoonstellingen in elf vensters in de Bellamybuurt. Voor de tentoonstelling Kennismaking maakten o.a. Paul de Jong, Jochem van Laarhoven & Bas van den Hurk nieuw werk geïnspireerd op de buurt en op de manier waarop kennismaken daarin een rol speelt.

Fanfare van de Eerste Liefdesnacht
Onderweg

De Fanfare van de Eerste Liefdesnacht, een feest voor oor en oog. Een 20-tal blazers en slagwerkers baart al meer dan 35 jaar muzikaal opzien met vrolijke, opwindende en ontroerende muziek. De Fanfare is een graag geziene gast op feesten en partijen en was prominent aanwezig op festivals van Zweden tot Roemenië, van Groot-Brittannië tot Cuba en Palestina.

OBA de Hallen – Olivier Heiligers
Hannie Dankbaarpassage 10
1053 RT Amsterdam
18:45 uur

Kinderfietsen, bakfietsen, vouwfietsen en rollators: als inwoner van Amsterdam zie je ze dagelijks voorbijkomen. Dit inspireerde beeldend kunstenaar en illustrator Olivier Heiligers tot Sequences, zwart-wit tekeningen van voorwerpen die ons omringen en die, geplaatst in een bepaalde volgorde, vertellen over het ritme van het leven. Olivier Heiligers maakt illustraties voor o.a. de Volkskrant en The Washington Post.

Tetterode
Bilderdijkstraat 165-B
1053 KP Amsterdam
19.00 – 21.00 uur
Soep van Belles Choses

M4GASTCOLLEGE #29 door Artémise Ploegaerts
Marmeren Hal
20.00 uur

Artémise Ploegaerts (FR/NL) is choreograaf, videokunstenaar en danseres. Ze benadrukt in haar werk de relatie tussen het bewegende lichaam, de geschiedenis en de omgeving. Voor West Wednesdays richt Artémise zich op de betekenis van ritme in haar performances.

M4GASTCOLLEGE is een reeks 10-minutencollege’s van kunstenaars en is een project van M4gastatelier, in 2019 i.s.m. gastcurator Saskia Monshouwer.

Optreden Rashid Novaire
Tetlokaal
20.30 uur

Tourguide Rashid Novaire besluit met fictie. We horen de stem van een pas overleden Koerdische man die heeft gelogen tegen de IND over zijn vluchtverhaal. Pas na zijn dood hoort hij op een mp3-speler de liedjes waar de Hollanders blij van worden. We luisteren naar het relaas van een ijsbeer die ergens in de negentiende eeuw een viool vond die hij meenam onder de golven van de Atlantische oceaan. En we horen het ritme van een Amsterdamse schrijver samenstromen met muziek.